عادات رانندگی بد تاثیر قابل توجهی بر هزینههای نگهداری وسایل نقلیه شما دارند. این عادات چه منجر به افزایش فرسودگی و استهلاک شوند و چه احتمال تصادفهای رانندگی جدی را بالا ببرند، در نهایت به ضرر شما تمام شده و هزینههای هنگفتی را به دنبال خواهند داشت.
هر صاحب خودرویی به ضرورت تعمیر و نگهداری دورهای ماشین خو برای حفظ سلامت آن واقف است. بااینحال چیزی که بسیاری از رانندگان متوجه نمیشوند این است که بعضی از عادت های اشتباه در رانندگی علاوهبر سلامت خودشان برای خودروهایشان نیز مشکلساز است. بنابراین در این مقاله قصد داریم تا شما را با 20 عادت بد رانندگی که طول عمر خودرویتان را تحتتاثیر قرار میدهند آشنا کنیم، پس همراهمان باشید.
عادت های اشتباه در رانندگی
در این بخش به عادات رانندگی بد، تاثیری که روی خودروی شما میگذارند و اینکه چطور برطرفشان کنید، اشاره میکنیم.
1. استفاده نکردن از ترمز دستی
ترک عادت استفاده از ترمز دستی به خصوص در سطوح شیبدار، به گیربکس اتومبیل شما آسیب جدی میرساند. استفاده از ترمز دستی در هنگام پارک، فشاری را که به گیربکس وارد میشود بهطور قابل توجهی کاهش داده و عمر آن را افزایش میدهد.
2. بیتوجهی به روغن گیربکس
باید بدانید که روغن گیربکس (واسکازین) مانند هر روغن دیگری نیاز به تعویض دارد. تعویض به موقع آن، سلامت و روان بودن گیربکس را تضمین میکند. فاصله زمانی تعویض روغن گیربکس به نوع روغن، نوع گیربکس و شرایط کارکرد خودرو بستگی دارد.
3. رانندگی و استفاده از لاستیک فرسوده
یکی از عادات رانندگی بد، استفاده حداکثری برخی رانندگان از لاستیکهای خودرویشان است و شاید تا بهحال در این کار موفق بوده و به نوعی صرفهجویی اقتصادی کردهاند. اما ترکیدن لاستیک فرسوده در سرعت بالا، منجر به تصادفهای جبرانناپذیری میشود. در این شرایط نهتنها صرفهجوییهای قبلی به باد میرود، بلکه باید هزینههای سنگینی برای جبران خسارات تصادف و صدمات جانی احتمالی پرداخت کند. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله راهنمای خرید لاستیک را مطالعه کنید.
4. تعویض فیلتر روغن
برخی افراد برای صرفهجویی در هزینه، فیلتر روغن را بهموقع تعویض نمیکنند یا از فیلترهای بیکیفیت استفاده میکنند. این کار به عملکرد موتور خودرو شما لطمه جدی وارد میکند. فیلتر روغن کثیف، عمل تصفیه را بهدرستی انجام نمیدهد و ذرات معلق و آلایندهها را به داخل موتور راه میدهد. این ذرات، بهمرور زمان باعث ساییدگی قطعات موتور و آسیبهای جدی به آن میشوند. تعویض بهموقع فیلتر روغن و استفاده از فیلتر باکیفیت، هزینهای ناچیز در مقایسه با تعمیرات سنگین موتور است.
5. گرم کردن خودرو با روشن بودن طولانیمدت درجا
شاید شما هم جزو آن دسته از رانندگانی باشید که صبحها پس از استارت، چند دقیقهای به خودرو اجازه میدهید تا درجا کار کند و گرم شود. اما این کار یکی از اشتباهترین عادات رانندگی بد است و ضرری جبرانناپذیر به موتور و اجزای خودرو شما وارد میکند. کار کردن درجا بیش از یک دقیقه، روغن موتور را رقیق میکند و احتمال مخلوط شدن آن با سوخت را افزایش میدهد. این اتفاق به موتور آسیب میزند و عمر آن را بهشدت کاهش میدهد.
6. پایین آوردن شیشه به جای روشن کردن کولر
شاید شما هم از آن دسته رانندگانی هستید که در اتوبان به جای استفاده از کولر، شیشهها را پایین میآورید تا خنک شوید. اما این باور غلط، به ضرر شما و خودرویتان تمام میشود. آزمایشی که مجله auto crose انگلستان منتشر کرد، نشان داد که روشن کردن کولر در اتوبان حتی با کمترین درجه، مصرف سوخت را 40درصد کمتر از رانندگی با شیشههای پایین نگه میدارد.
7. خلاص نکردن دنده پشت چراغ قرمز یا در ترافیک
نگه داشتن دنده در حالت درگیر، در ترافیک و پشت چراغ قرمز، فشاری مضاعف را به سیستم کلاچ و گیربکس خودرو شما تحمیل میکند.
8. فشردن پدال کلاچ در حین حرکت در مسیر
یکی از عادات رانندگی بد عادت به بازی با پدال کلاچ و حرکت با نیم کلاچ است. اما این عادت غلط، به قیمت فرسودگی زودرس ماشین و آسیب به مجموعه کلاچ خودرو شما تمام خواهد شد.
9. گرفتن ترمز و کلاچ بهصورت همزمان برای نگه داشتن خودرو
برای نگه داشتن خودرو، بهتر است ابتدا ترمز را فشار داده و پس از آن کلاچ را فشار دهیم. استفاده همزمان از ترمز و کلاچ متراژ ترمز را افزایش میدهد. زیرا زمانی که کلاچ درگیر است، نیروی ترمزی موتور نیز بهکار میرود و هنگامی که هر دو را با هم فشار میدهیم، خودرو دیرتر خواهد ایستاد.
10. رانندگی با سرعت پایین در لاین سرعت و برعکس
رانندگی با سرعت نامناسب در هر لاینی، خطرآفرین است. اما رانندگی با سرعت پایین در لاین سرعت و بالعکس، خطرات جبرانناپذیری را بهدنبال خواهد داشت.
11. بیتوجهی به صداهای غیرعادی
خودروهای سالم در حالت عادی صداهای آزاردهندهای مانند جیغجیغ، ساییدن، غرش، کلیک یا کوبیدن تولید نمیکنند. اگر از خودروی خود چنین صداهایی میشنوید، احتمالا مشکلی پیش آمده است که باید به آن رسیدگی کنید.
12. گذاشتن یا استراحت دادن دست روی دنده
از جمله عادات رانندگی بد، عادت به قرار دادن دست روی دنده است. اما این عادت غلط، به قیمت فرسودگی زودرس ماشین و آسیب به گیربکس خودرو شما تمام میشود.
13. استفاده ممتد از ترمز در سراشیبی
رانندگی در سراشیبی و مسیرهای سرپایینی به خاطر داغ شدن لنتهای ترمز و احتمال از کار افتادن سیستم ترمز، افزایش شدید استهلاک ترمزها و دیسک ترمز و کاهش قدرت ترمزگیری در مواقع ضروری، به مهارت و احتیاط بیشتری نیاز دارد. استفاده مداوم از پدال ترمز در این مسیرها خطرآفرین است و به سیستم ترمز خودرو آسیب میرساند.
14. رانندگی با باک خالی
یکی از عادات رانندگی بد که البته ناشی از بالا رفتن قیمت سوخت است، استفاده از ماشین با باک خالیست. پایین بودن میزان سوخت در باک ماشین موجب ورود هوا به پمپ بنزین و سوختن آن میشود. توصیه میکنیم بهمحض روشن شدن چراغ بنزین ماشینتان، برای سوختگیری اقدام کنید.
15. روشن نکردن چراغهای ماشین
استفاده از چراغها در شب امری بدیهی است اما ضرورت استفاده از آنها در شرایط نامساعد جوی مانند بارندگی و مه، دوچندان میشود. در این شرایط، دید رانندگان و عابران پیاده بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد. روشن کردن چراغهای خودرو با نور پایین، هم به شما دید بهتری میدهد و هم به دیگران کمک میکند تا از حضور شما آگاه شوند.
16. ریختن آب لولهکشی در رادیاتور
ریختن آب لولهکشی در رادیتور یکی دیگر از عادات رانندگی بد است. انجام این کار منجر به رسوب فراوان در رادیاتور، واتر پمپ و موتور میشود و در موارد متعددی، شاهد سوختن واشر سر سیلندر نیز بودهایم. بهترین راهحل، جوشاندن آب و سپس سرد کردن آن است.
تکرار فرایند جوشاندن و سرد کردن، کیفیت آب را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد. فقط به خاطر داشته باشید که پس از سرد شدن، رسوبات در ته ظرف تهنشین میشوند، لذا از ریختن ته آب به داخل رادیاتور خودداری کنید. البته مایعات آمادهای نیز در بازار موجود هستند که میتوان از آنها استفاده کرد، اما روش اول قابل اطمینانتر است.
17. حمل بار اضافی
حمل بارهای غیرضروری در صندوق عقب مانند زنجیر چرخ در فصلهای گرم، نه تنها فضای مفید را اشغال میکند، بلکه بهطور قابلتوجهی مصرف سوخت را افزایش میدهد. برای رانندگی اقتصادی، تا حد امکان خودرو خود را سبک نگه دارید و از حمل بارهای غیرضروری خودداری کنید.
18. استفاده از بنزین معمولی به جای بنزین سوپر
استفاده از بنزین سوپر بهجای بنزین معمولی در خودروهای دارای مبدل کاتالیستی توصیه میشود. زیرا بنزینهای معمولی با وجود اعلام نداشتن سرب، مقدار زیادی از این ماده دارند که به مبدل کاتالیستی صدمه میزند.
19. از حرکت یا توقف سریع پرهیز کنید
از دیگر عادات رانندگی بد، رانندگی پرشتاب و ترمزهای ناگهانی است که نه تنها لذت رانندگی را از بین میبرد، بلکه خطرات و هزینههای زیادی بههمراه دارد.
20. نور بالا زدن
استفاده از نوربالا در جادههای تاریک برای دید بهتر ضروری است اما به محض مشاهده خودرو از روبرو، باید نور را به نور پایین تغییر دهید تا از خطر تصادف جلوگیری کنید.
21. سپر به سپر حرکت کردن
رعایت نکردن فاصله ایمن، یکی از خطرناکترین عادت های اشتباه در رانندگی است که منجر به تصادفات ناگوار و جبران ناپذیر میشود. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، همیشه بین خودروی خود و خودروی جلویی فاصلهای در حد حداقل سه ثانیه فاصله در نظر بگیرید. در شرایط بد جوی، مانند بارندگی و مه، این فاصله را به دو برابر افزایش دهید.
22. خاموش نکردن ماشین پس از طی مسافتهای طولانی
خاموش کردن خودرو پس از طی مسافتهای طولانی، یکی دیگر از عادات رانندگی بد و اقدامی متداول بهخصوص در خودروهای دیزلی است. اما این عمل در خودروهای بنزینی میتواند مضر باشد. درجا کار کردن خودرو پس از طی مسافتهای طولانی، دمای آن را بالا برده و در درازمدت، به فرسودگی سیستم اگزوز میانجامد. اگرچه فنهای خودرو در صورت بالا بودن دما روشن میشوند و موتور را خنک میکنند اما بهتر است برای حفظ سلامت خودرو، پس از رانندگی طولانی بهجای درجا کار کردن، آن را خاموش کنید.
23. گاز دادن قبل از خاموش کردن ماشین
از عادات رانندگی بد، باید به گاز دادن پیش از خاموش کردن ماشین اشاره کنیم. این کار را بیشتر افراد مسن انجام میدهد. این کار که در گذشته برای تسهیل روشن شدن خودروهای کاربراتوری انجام میشد، در خودروهای امروزی نهتنها ضرورتی ندارد بلکه مضر هم هست.
24. ترمز کردن روی دستاندازها
نگهداشتن پدال ترمز هنگام عبور از دستاندازها، فشاری مضاعف را به سیستم تعلیق، اکسل و ترمز خودرو شما وارد میکند. برای عبور درست از دستانداز، پیش از رسیدن به آن سرعت خود را کم کنید و در حین عبور به هیچ عنوان ترمز نگیرید.
سوالات متداول
چگونه باید عادت های اشتباه در رانندگی را شناخت و تغییر داد؟
با توجه به نکاتی که در این مقاله گفتیم، میتوان به رانندگی ایمن کمک کرد. شناخت عادات رانندگی بد، اولین قدم در مسیر اصلاح آنها است. با کمی صبر و حوصله و تمرین مداوم، میتوان این عادتها را با رفتارهای صحیح جایگزین کرد و از مزایای رانندگی اصولی بهرهمند شد.
آیا عادات رانندگی بد بر ایمنی و محیط زیست تاثیرگذار هستند؟
این عادتها خطرات زیادی را بهوجود میآورند. حواسپرتی راننده، افزایش احتمال تصادفات، آلایندگی بیشتر و آسیب به محیطزیست، تنها بخشی از این پیامدهای ناخوشایند هستند.
آیا قوانین راهنمایی رانندگی میتوانند عادتهای بد رانندگی را کنترل کنند؟
رعایت قوانین رانندگی، کلید طلایی رانندگی صحیح و ایمن در جادهها است. با پایبندی به این قوانین میتوانیم گامی بزرگ برای اصلاح عادت های بد رانندگی برداریم و به نفع خود، دیگران و محیطزیست عمل کنیم.
چه منابعی برای آموزش رانندگی صحیح وجود دارد؟
کتابها و مقالههای آموزشی متعددی در زمینه رانندگی صحیح و ایمن منتشر شدهاند که میتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین مراکز مختلفی اقدام به برگزاری دورههای آموزشی رانندگی صحیح و ایمن میکنند که شرکت در آنها توصیه میشود. البته وبسایتها و اپلیکیشنهای زیادی نیز وجود دارند که اطلاعات مفیدی درباره رانندگی صحیح و ایمن ارائه میکنند.
جمع بندی
انجام عادت های اشتباه در رانندگی، نهتنها جان و مال خود راننده، بلکه سایر رانندگان و عابران پیاده را نیز به خطر میاندازد. تصادفهای رانندگی ناشی از عادتهای بد، علاوهبر خسارات مالی، میتوانند منجر به جراحتهای جسمی و روحی و حتی فوت افراد شوند.
بنابراین ترک عادات رانندگی بد، نهتنها یک ضرورت برای حفظ سلامت خودمان است، بلکه یک مسئولیت اجتماعی نیز محسوب میشود. با رانندگی صحیح و ایمن میتوانیم به لذتبخشتر شدن سفرهای جادهای کمک کرده و از بروز تصادفهای رانندگی ناگوار جلوگیری کنیم.
[U1]عنوان رو تغییر ندادیم اما 24 عادت رو توضیح دادیم