نکات نگهداری از خودرو که مکانیک ها به شما نمی‌گویند

نکات نگهداری از خودرو که مکانیک ها به شما نمی‌گویند

با افزایش قیمت خودرو و قطعات آن قطعا نگهداری از خودرو یکی از مهمترین مسائلی است که باید به آن توجه کنید. یک ماشین چه گران قیمت و چه ارزان قیمت نیاز به نگهداری دارد. دانستن نکات نگهداری از خودرو باعث افزایش عمر آن و کاهش هزینه های شما می‌شود و دقت نداشتن به نکات نگهداری از خودرو ممکن است حتی به قیمت جان سرنشینان آن منجر شود.

هنگامی که خودرو سرد است دور موتور را بالا نبرید

اغلب افراد فکر می‌کنند اگر زمانی که موتور سرد است دور موتور را بالا ببرند به گرم شدن آن کمک می‌‌کنند و فکر می‌کنند این کار موتور را برای رانندگی آماده می‌کند، در حالی که این کار کاملا اشتباه است و آسیب شدیدی به موتور خودرو وارد می‌کند. زمانی که خودرو چند ساعت خاموش بوده ، روغن سرسیلندر به کارتل برمیگردد و زمانی که شما خودرو را روشن می‌کنید و ناگهان دور موتور را بالا می‌برید هیچ روغنی در سرسیلندر ها وجود ندارد. پی به این ترتیب آسیب شدیدی به قطعات بالایی موتور وارد می‌شود.

اگر می‌خواهید در فصل سرما آسیبی به موتور ماشین شما وارد نشود بعد از روشن کردن خودرو اجازه دهید ۳ دقیقه موتور با دور کند درجا کار کند. این کار هم موتور را گرم کرده و برای رانندگی آماده می‌کند، و هم به روغن اجازه می‌دهد که به قطعات بالایی موتور برسد و از آسیب دیدن آنها جلوگیری کند. اما به هیچ عنوان تا وقتی که آمپر خودرو بالا نرفته است دور موتور را بالا نبرید.

استفاده صحیح از کولر ماشین

یکی از سوالاتی که همیشه رانندگان را درگیر کرده، این است که آیا استفاده از کولر ماشین به خودرو آسیب میزند یا خیر. اکثر افراد ترجیه می‌دهند به جای استفاده از کولر ماشین پنجره ها را پایین بکشند زیرا فکر می‌کنند که استفاده از کولر مصرف سوخت را بالا می‌برد درحالی که مصرف سوخت، هنگامی که شیشه های ماشین پایین باشد بسیار بیشتر از زمانی است که کولر ماشین روشن باشد یا به زبان ساده تر رانندگی با شیشه های پایین نسبت به استفاده از کولر، مصرف سوخت بیشتری دارد.

اما استفاده از کولر برای خودرو بدون ضرر هم نیست. کولر نیز مانند دیگر قطعت خودرو انرژی خود را از موتور دریافت می‌کند و استفاده از آن فشاری که به موتور وارد می‌شود را بیشتر می‌کند. اما اینکه چقدر به موتور فشار وارد می‌شود و آیا استفاده از آن به موتور خودرو آسیب می‌زند یا نه کاملا بستگی به خودرو شما دارد. برای مثال فشاری که در اثر استفاده از کولر به پراید می‌آید بسیار بیشتر از پژو ۴۰۵ است اما راه هایی نیز برای کاهش این فشار وجود دارد.

پیشنها ما این است که حداقل ۱۰ دقیقه بعد از شروع رانندگی کولر را روشن کنید که فشار کمتری به موتور وارد شود همچنین بهتر است که به مرور درجه کولر خودرو را بالا ببرید که فشار کمتری به باتری ماشین بیاید و طول عمر مفید باتری خودرو کاهش نیابد. درواقع استفاه از کولر به طور مستفیم باعث خرابی قطعات خودرو نمی‌شود بلکه استفاده نادرست از آن باعث افزایش اصطحلاک خودرو می‌شود. همچنین پیشنهاد می‌کنیم که در زمستان و هوای سرد نیز هر ماه یک بار کولر خودرو را روشن کرده و اجازه دهید چند دقیقه کار کند. این کار مانع از ته نشین شدن گاز و مایع خنک کننده و رسوب کردن آن در داخل مجاری سیستم کولر خودرو می شود.

نگهداری از خودرو با تنظیم باد لاستیک ها

یکی از کار هایی که باید به صورت هفتگی انجام شود و تاثیر مهمی در نگهداری و افزایش عمر خودرو دارد چک کردن باد لاستیک ها است. تنظیم بودن باد لاستیک ها تاثیرات مهمی مثل افزایش فرمانپذیری خودرو، افزایش عمر لاستیک، کاهش اصطحلاک سیستم تعلیق و کاهش مصرف سوخت دارد اما متاسفانه بسیاری از رانندگان این کار را جدی تلقی نکرده و از کنار آن با بی‌توجه عبور می‌کنند. اگر باد لاستیک ها کمتر از میزان استاندارد باشد باعث می‌شود سطح بیشتری از لاستیک با آسفالت تماس داشته باشد و لاستیک زودتر از حالت عادی فرسوده شود.

اما بر خلاف حالت قبلی اگر باد لاستیک ها بیشتر از حالت عادی باشد سطح تماس با جاده کمتر شده و چسبندگی و اصطکاک خودرو کمتر می‌شود. این مساله باعث کاهش فرمانپذیری خودرو و بالا رفتن دما چرخ ها می‌شود و رانندگی شما را با خطر مواجه می‌کند. پیشنهاد ما استفاه از باد نیترو‌ژن است زیرا باعث کاهش دمای لاستیک در استفاده طولانی مدت شده و عمر مفید لاستیک ها را افزایش می‌دهد.

 نکات نگهداری از ماشین

چک کردن به موقع آب رادیاتور

پیشنهاد می‌شود که آب رادیاتور را هر هفته بررسی کنید. اگر سطح آب بیشتر از ۲ یا ۳ سانتی‌متر افت کرده است به آن آب اضافه کنید، پیشنهاد ما این است که برای رادیاتور از آب مقطر استفاده کنید زیرا آب معمولی به مرور زمان به رادیاتور آسیب می‌زند. همچنین آب رادیاتور باید هر سال ۱ بار به طور کامل تعویض شود.

نکات نگهداری از بدنه خودرو

همه افراد تنها کاری که برای نگهداری از بدنه خودرو انجام می‌دهند شستن آن است. بدنه خودرو حساس ترین بخش آن است و بیشتر از بخش های دیگر نیاز به مراقبت دارد. آیا آخرین باری که بدنه خودرو را واکس زدید را به یاد دارید؟ اکثر افراد هیج توجهی به واکس خودرو نمی‌کنند درحالی که واکس ظاهر بدنه شما را زیباتر نشان داده و باعث افزایش عمر رنگ خودرو می‎‌شود. اکثر متخصصان پیشنهاد می‌کنند که هر ۴ ماه یکبار از واکس برای بدنه خودرو استفاده کنید.

اغلب افراد توجهی به تمیز بودن خودرو خود نمی‌کنند و برای شستن آن به طور کافی وقت نمی‌گذارند برای مثال اهمیتی به پاک کردن فضولات پرندگان نمی‌دهند درحالی که همین فضولات بزرگترین دشمن بدنه خودرو هستند و به رنگ خودرو شما آسیب می‌زنند. بهترین کاری که برای مقابله با این فضولات می‌توانید بکنید پاک کردن آنها قبل از خشک شدن است زیرا بعد از خشک شدن پاک شدن آنها سخت‌تر خواهد شد و اسیدی بودن آنها ممکن است هنگام پاک کردن رنگ خورو را نیز پاک کند.

اگر در مناطق مرطوب و یا در نواحی سرد زندگی می‌کنید پیشنهاد می‌کنیم از یک ضد‌زنگ برای بدنه خودرو استفاده کنید زیرا نمکی در زمستان در جاده ها پاشیده می‌شود با چسبیدن به بدنه خودرو باعث بروز زنگ‌زدگی و از بین رفتن رنگ خودرو می‌شود. همچنین حتما بعد از زمستان خودرو را زیرشویی کنید زیرا نمک چسبیده شده به زیر خودرو و کف گلگیر ها به سرعت باعث بروز زنگ زدگی و فرسودگی می‌شوند. برای دانستن نکات بیشتر پیشنها می‌کنیم مقاله شستن ماشین را مطالعه کنید.

دفترچه خودرو را برای نگهداری بهتر مطالعه کنید

تقریبا می‌توان گفت هیچکس دفترچه راهنمای خودرو را نمی‌خواند. در دفترچه راهنمای خودرو نکاتی درباره تعمیر و نگهداری توصیه شده که اجرای آنها می‌تواند به جلوگیری از بروز مشکل برای خودرو کمک کند.

روغن موتور را چک کنید

بررسی به موقع خودرو از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری می‌کند و رانندگی را برای شما ایمن‌تر می‌کند. طبق آمار از هر ۱۰ خودرو، ۸ خودرو نیاز به تعویض روغن دارند اما راننده از این موضوع اطلاع ندارد. روغن برای ماشین مانند خون برای انسان است و باید به طور مداوم آن را بررسی کنید که مشکلی برای ماشین شما پیش نیاید. وظایف روغن موتور خنک‌کاری موتور، جمع‌آوری آلودگی‌ها و قطعات فلزی معلق در موتور، روانکاری قطعاتی است. سطح روغن موتور باید بعد از خاموش کردن خودرو بررسی شود.

برای این کار ابتدا حتما دقت کنید که ماشین در سراشیبی پارک نشده باشد سپس بعد از خاموش کردن خودرو پنج تا ده دقیقه صبر کنید تا روغن از سرسیلندر و دیواره‌ی سیلندر به سمت کارتل برگردد. طبق گفته متخصصان برای بازدهی بهتر خودرو بهتر است هر ۸ هزار کیلومتر روغن موترو را به طور کامل تعویض کنید.

 نگهداری از ماشین صفر | اسپرت سهند

تعویض به موقع روغن گیربکس

وظیفه روغن موتور کمک به کارکرد روان‌تر چرخ‌دنده ها و بالا بردن عمر گیربکس است پس طبیعتا تعویض به موقع آن نقش مهمی در کارکرد خوردو دارد. فرقی نمی‌کند که گیربکس اتومات است یا دستی در هر صورت نیاز به تعویض روغن دارد. پیشنها ما این است که هر ۵۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر اقدام به تعویض روغن گیربکس کنید. این کار نه تنها باعث کارکرد بهتر گیربکس می‌شود بلکه باعث کاهش سر و صدای گیربکس نیز می‌شود. با توجه به رنگ روغن موتور می‌توان کیفیت روغن را تشخیض داد. برای این کار به روغن خودرو نگاه کنید، اگر روغن تغیر رنگ داده بود یا اینکه تیره و قهوه ای شده بود باید روغن گیربکس را تعویض کنید.

تعویض تسمه تایم

تسمه تایم ها زمان مشخصی برای تعویض ندارند اما بسته به هر ماشین بین ۶۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض پیدا می‌کنند. اما راه هایی برای تشخیض اینکه آیا تسمه ماشین نیاز به تعویض دارد یا خیر می‌توانید از قانون بند انگشت استفاده کنید به این صورت که اگر در یک بند انگشت از تسمه بیشتر از ۳ ترک وجود دارد تسمه تایم نیاز به تعویض شدن دارد. اما نشانه های دیگری نیز برای تشخیض خرابی تسمه تایم وجود دارد. برای مثال

  • صدای جیر جیر موتور
  • گودشدگی یا ترک خوردگی تسمه
  • نقاط نرم شده یا ضعیف در تسمه
  • بلند شدن پلاستیک رویین تسمه
  • بخار یا دود خارج شونده از زیر کاپوت
  • نشانه‌هایی از بیش از حد داغ شدن موتور

نکات نگهداری از باتری ماشین

همانطور که همه شما می دانید باتری ماشین قیمت کمی ندارد و نگهداری درست از آن تاثیر زیادی در افزایش عمر ماشین دارد. برای مثال هنگامی که از خودرو به صورت طولانی مدت و بیشتر از ۲ هفته استفاده نمی‌کند باتری آن را جدا کنید. همچنین هنگام اتصال باتری به ماشین حتما به تمیز بودن قطبیت های آن توجه داشته باشید زیرا کثیف بودن آن باعث کاهش تماس و رسانایی جریان برق باتری می‌شود.

به هیچ عنوان قطبیت های باتری را به یکدیگر اتصال ندهید زیرا به راحتی باعث سوختن باتری ماشین خود می‌شوید. همچنین این مورد را نیز در نظر داشته باشید که هنگام اتصال باتری ابتدا قطب مثبت و سپس قطب منفی را متصل کنید. پیشنهاد می‌شود که سرباتری قطب منفی را محکم نبندید.

اما چطور بفهمیم باتری ماشین خراب شده است. ولتاژ طبیعی باتری ماشین بین ۱۴ تا ۱۴/۵ است و اگر این اندازه تغییر کند یا کم و زیاد شود می توان نتیجه گرفت که باتری سیستم شارژ درستی ندارد. اما اگر باتری شما بوی تخم مرغ گندیده می دهد متاسفانه باید بگوییم زمان خرید یک باتری نو رسیده و شم باید باتری ماشین خود را تعویض کنید. یکی از عواملی که باعث کاهش عمر باتری ماشین می‌شود قرار گرفتن باتری در معرض سرما است. پیشنهاد می‌کنیم که برای سلامت باتری ماشین در زمستان آن را در پارکینگ یا جای گرم نگهداری کنید. همچنین بهتر است از باتری های سیلد یا اتمی استفاده کنید. این باتری ها طول عمر بیشتری دارند و دیر تر دچار فرآیند سولفات می شوند که خیلی می تواند موثر باشد.

 بالا بردن عمر خودرو

تعویض به موقع فیلتر هوا

هوا نیز همانند بنزین برای کارکرد موتور مهم است و نرسیدن یا محدود شدن رسیدن هوا به موتور کارکرد آن را با اختلال مواجه می‌کند. اگر هوا به اندازه کافی به موتور نرسد مصرف سوخت آن افزایش پیدا کرده و دود خروجی از اگزوز ها نسبت به قبل افزایش پیدا می‌کند. فرسوده شدن فیلتر هوا می‌تواند باعث کاهش قدرت و عملکرد موتور شده و حتی باعث خرابی آن شود. رانندگی در ترافیک های تهران و شهر های بزرگ یا رانندگی در مناطقی که گرد و خاک زیادی در هوا زیاد است مثل روستا ها، فیلتر هوای ماشین خیلی زود کثیف و فرسوده می‌شود و نیاز به تعویض پیدا می‌کند.

اکثر مکانیک ها توصیه می‌کنند که فیلتر هوا را هر ۱۰ تا ۱۵ هزار کیلومتر عوض کنید. با این حال اگر اکثر اوقات در ترافیک به سر می‌برید یا در مناطق پر گرد و غبار یا روستایی زندگی می‌کنید پیشنهاد می‌کنیم هر ۶ هزار کیلومتر فیلتر های ماشین را چک کنید. راحت ترین راه برای تشخیض اینکه آیا وقت تعویض فیلتر هوا است یا نه دیدن آن است. رنگ اصلی فیلتر سفید است، اما اگر قهوه‌ای یا سیاه شده باشد باید تعویض شود. همچنین روشن نشدن موتور نیز می‌تواند یکی از علائم فرسودگی فیلتر هوا باشد پس اگر ماشین به سختی روشن می شود، اولین موردی که باید بررسی کنید، فیلتر هواست.

 

مناسب بودن فشار باد لاستیک

تنظیم به موقع باد لاستیک خودرو در کاهش مصرف سوخت و نگهداری بهتر از لاستیک و سالم تر ماندن جلوبندی خودرو نقش مهمی دارد. پس سعی کنید به موقع باد لاستیک خودرو را تنظیم کنید تا خودرو کم استهلاک تری را داشته باشید. تنظیم باد لاستیک اتومبیل یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در جهت کارکرد بهینه اتومبیل و عمر لاستیک است و روی ایمنی خودرو تاثیر مستقیم دارد. بی شک تنظیم باد لاستیک ماشین یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در جهت کارکرد بهینه اتومبیل و عمر لاستیک است.

متخصصان توصیه می‌کنند باد لاستیک ها را هر ۳۰ روز یک بار و یا با هر بار بنزین زدن خودرو تنظیم کنید در عین حال با تغییر درجه حرارت به میزان 10 درجه سانتیگراد یا بیشتر به رانندگان توصیه می شود برای تنظیم باد لاستیک ها به مکانیک مراجعه کنند. البته باید به این نکته دقت کنید که باید باد لاستیک خودروها را باید هنگامی بررسی و تنظیم کرد که برای مدت حداقل 3 ساعت بدون حرکت بوده یا مسافت بیش از 2 کیلومتر را طی نشده باشد.

مراقب باشید فشار توصیه شده را با حداکثر فشار اشتباه نگیرید. فشار توصیه شده همان فشاری است که باید هنگام پر کردن لاستیک‌های خود به آن دقت کنید و همانطور که در بالا توضیح داده شد، می‌توانید آن را در دفترچه راهنمای خودرو بیابید. از طرف دیگر، حداکثر فشار معمولاً روی دیواره تایر خودرو با حروف کوچک حک می شود.حداکثر فشار توسط سازنده لاستیک تایین می شود و حداکثر فشاری است که تایر می تواند تحمل کند. اگر می خواهید بدانید حداکثر فشار لاستیک شما چقدر است به مقاله راهنمای خرید لاستیک مراجعه کنید.

فشار باد مناسب هر خودرو

در جدول تنظیم باد که در زیر آمده است شما می توانید میزان فشار باد استاندارد برای خودرو های گروه پراید اعم از سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۳۲، سایپا ۱۴۱ و غیره را مشاهده کنید. همچنین میزان تنظیم باد خودروهای گروه تیبا نظیر ساینا و تیبا دو نیز نمایش داده شده است. کلیه خودروهای گروه سمند ، پژو ۴۰۵ ، پژو ۲۰۶ ، پژو پارس و دنا نیز در این جدول ذکر شده اند. همچنین جدول تنظیم باید خودروهایی نظیر ال ۹۰ ، کوییک و آریو نیز ارائه شده است.

 

 

  فشار باد لاستیک های جلو (psi) فشار باد لاستیک های عقب (psi) ابعاد استاندارد لاستیک
گروه پراید ۲۹ ۲۹ ۱۶۵/۶۵   R13
تیبا ۳۳ ۳۳ (در دوگانه سوز ۳۶) ۱۷۵/۷۰   R13
کوییک ۳۱ ۳۱ ۱۸۵/۶۵   R14
آریو ۳۲ ۳۲ ۱۹۵/۶۵   R15
گروه پژو ۴۰۵ ۲۹ ۳۰ (در دوگانه سوز ۳۳) ۱۸۵/۶۵   R14
پژو پارس ۲۹ ۳۰.۵ ۱۸۵/۶۵   R15
پژو ۲۰۶ ۳۳ ۳۳ ۱۸۵/۶۵   R14
دنا ۲۹ ۲۹ ۱۸۵/۶۵   R15
دنا توربو ۳۲ ۳۱ ۲۰۵/۵۰   R16
سمند ۲۹ ۳۱ (در دوگانه سوز ۳۳) ۱۸۵/۶۵   R15
رانا ۳۳ ۳۳ ۱۸۵/۶۵   R14
ال ۹۰ ۲۹ ۳۲ ۱۸۵/۶۵   R15

 

اگر لاستیک های خود را بیش از حد باد کنید چه اتفاقی می افتد؟

حداکثر فشار تایرهای شما همیشه از فشار توصیه شده بیشتر است. توصیه نمی شود تایر خود را با این فشار برای رانندگی روزمره پر کنید. اگر لاستیک ها را بیش از حد مناسب باد کنید، ماشین به خوبی کنترل نمی‌ شود، ترمزگیری مختل شده و ممکن است خطر انفجارهای خطرناکی را داشته به همراه داشته باشد. باد شدن بیش از حد همچنین می تواند باعث فرسودگی زودرس مرکز آج لاستیک شود و طول عمر لاستیک های شما را کاهش دهد. اگر بار مخصوصاً سنگین را حمل می کنید یا چیزی را یدک می کشید، بهتر است به طور موقت از حداکثر فشار استفاده کنید.

اگر لاستیک های خود را کمتر از حد مناسب باد کنید چه اتفاقی می افتد؟

اگر لاستیک‌های شما با فشار کمتر از فشار توصیه‌شده (فشاری که در دفترچه راهنما یا روی درب سمت راننده نشان داده شده است) باد شده باشد، خودروی شما کارکرد مناسبی نخواهد داشت. کم بودن باد می تواند باعث گرم شدن بیش از حد لاستیک شود که همین امر می تواند باعث کنده شدن آج از بدنه لاستیک شود. اگر این اتفاق در بزرگراه بیفتد، می تواند منجر به انفجار و تصادف جدی شود. همچنین اگر لاستیک ها کمتر از حد کافی باد شوند باعث افزایش مصرف سوخت خودرو می شوند زیرا سطح بیشتری از لاستیک با آسفالت درگیر است و به همین دلیل ماشین برای حرکت در بزرگراه باید سخت‌تر کار کند و همین امر باعث افزایش مصرف سوخت خودرو می شود. تصویر زیر کاملا گویای این مورد است که چرا نباید لاستیک را کمتر یا بیشتر از حد مشخص شده باد کنید.

فشار باد لاستیک

به تسمه موتور و دنیام دقت داشته باشید

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین قطعات به‌کاررفته در خودرو تسمه تایم است. این قطعه کاربردی مانند سایر قطعات خودرو نیست که در صورت خراب شدن تعویض گردد. در نگهداری و تعویض تسمه تایم باید حساسیت زیادتری نسبت به خیلی دیگر از قطعات مصرفی خودرو به خرج داد، چراکه در صورت پاره شدن تسمه، خسارت سنگینی را متحمل خواهید شد.

وظیفه موتور تنها تولید قدرت و انتقال آن به چرخ‌ها نیست بلکه موتور نیروی لازم برای فعالیت سایر بخش‌ها را هم تامین می‌کند. این همان کاری است که تسمه‌ها انجام می‌دهند. آنها نیرو را از میل لنگ به بخش‌هایی چون آلترناتور، کمپرسور سیستم تهویه، هیدرولیک فرمان، پمپ آب و هر بخش دیگر مرتبطی انتقال می‌دهند.

اگر تسمه تایم به‌موقع تعویض نشود امکان پاره شدن دارد. پاره شدن تسمه تایم خسارات زیادی را برای خودرو به همراه دارد. اولین قطعه‌ای که آسیب جدی می‌بیند سوپاپ‌ها هستند. پیستون‌ها و سوپاپ‌ها در داخل سیلندر قرار دارند و بر اساس چرخش میل‌لنگ و تنظیم زمان‌بندی میل‌سوپاپ، پیستون و سوپاپ‌ها برخوردی با یکدیگر ندارند. اما در صورت پاره شدن تسمه تایم این زمان‌بندی به هم می‌ریزد و پیستون‌ها‌ و سوپاپ‌ها هم‌زمان به یکدیگر برخورد می‌کنند‌. این برخورد باعث خرابی سوپاپ‌ها می‌شود و در عملکرد خودرو اختلال ایجاد می‌کند. خرابی و کج شدن سوپاپ‌ها کمترین خسارتی است که به علت خرابی تسمه تایم شامل یک خودرو می‌شود. اگر دور موتور بالا باشد و تسمه پاره شود حتی ممکن است سیلندر نیز آسیب ببیند و نیاز به تعویض داشته باشد.

تسمه‌ها وظیفه مهمی را بر عهده دارند و پارگی آنها می‌تواند هزینه‌های سنگینی را بر دوش مالک بگذارد. چک کردن مداوم تسمه‌ها امری ضروری است اما در حالت عادی باید تسمه دینام هر 40 هزار کیلومتر و تسمه تایم هر 60 هزار کیلومتر کنترل شود. این میزان در خودروهای مختلف، متفاوت است. اما همه ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود. گاهی نیاز است که تسمه تایم زودتر از زمان اعلام شده توسط شرکت خودروساز تعویض شود. در واقع علائمی وجود دارد که می‌تواند زنگ خطر پارگی تسمه تایم را برای شما به صدا درآورد. یکی از این علائم، افزایش دود خروجی از اگزوز است. این افزایش دود نشان می‌دهد که عمل احتراق در موتور به درستی انجام نمی‌شود و یکی از علت‌های این احتراق بد هم می‌تواند عملکرد بد تسمه تایم باشد.

یکی دیگر از علائم استارت نخوردن ماشین است. وقتی شما استارت می‌زنید در حقیقت میل‌لنگ را به گردش درآورده و بعد هم یک سیکل احتراق موتور اتومبیل اتفاق می‌افتد تا اتومبیل روشن شود. وقتی تسمه تایم خوب کار نکند، شما با استارت زدن، میل‌لنگ را حرکت می‌دهید، اما این حرکت به میل سوپاپ به خوبی منتقل نمی‌شود و اتومبیل روشن نمی‌شود. یک علامت دیگر هم می‌تواند بد کار کردن موتور در هنگام حرکت باشد. مثلا قدرت موتور کاهش می‌یابد و دچار لغزش می‌شود که در حقیقت نشان دهنده آن است که دور موتور بد عمل می‌کند.

بهتر است در زمان تعویض تسمه تایم، بلبرینگ تایم نیز تعویض گردد. بلبرینگ طول عمر بیشتری نسبت به تسمه تایم دارد. معمولاً هر ۱۰۰ هزار کیلومتر بلبرینگ تعویض می‌شود، اما بهتر است همراه با تسمه این قطعه را نیز تعویض کنید؛ چراکه خراب شدن بلبرینگ همان خساراتی را در پی دارد که پاره شدن تسمه تایم به وجود می‌آورد.

میزان روغن‌ها را به موقع چک کنید

خودرو شما بخش‌های مکانیکی مختلفی دارد که با یکدیگر در اصطکاک هستند. اصطکاک موجب ایجاد گرما و در نتیجه کاهش چشمگیر عملکرد موتور می‌شود. علت استفاده از روغن همین است و باید روغن‌های مختلف به ویژه روغن موتور را به شکل مرتب کنترل نمایید. نخستین مورد حفظ سطح مناسب روغن است که به وسیله میله در نظر گرفته شده قابل کنترل است. رنگ روغن هم باید چک شود. رنگ روغن موتور نباید کاملا سیاه باشد. روغن موتور باید تیره باشد اما رنگ بسیار تیره یا روشن، نشان از عملکرد نامناسب موتور و یا تعویض روغن در بازه‌های زمانی طولانی مدت دارد. روغن‌ها انوع مختلفی دارند اما باید از همان روغنی استفاده کنید. شما باید از همان روغنی استفاده کنید که کمپانی سازنده توصیه کرده است.

هر موتوری با توجه به ظرفیت خود به سطح خاصی از روغن نیاز دارد. موتور با ظرفیت بالا به ۵ تا ۸ کوارت و موتور کوچک فقط به ۵ کوارت روغن نیاز دارد. حجم مناسب روغن هرگز باعث اصطکاک نمی‌شود. هر خودرویی چند لیتر روغن مصرف می‌کند یک سوال بسیار متداول است و پاسخ این است:

موتور ۴ سیلندر به ۵ کوارت روغن نیاز دارد.

موتور ۵ سیلندر به حدود ۶ کوارت نیاز دارد.

روغن ۸ سیلندر بین ۵ تا ۸ کوارت نیاز دارد، به اندازه موتور بستگی دارد.

مقدار روغن به اندازه موتور بستگی دارد که در پاراگراف بالا ذکر شده است بنابراین به خاطر داشته باشید که روغن قدیمی عملکرد خودرو را کاهش می‌دهد و دما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. آگاهی از سطح مناسب روغن موتور بسیار مهم است تا بتوانید حجم روغن را مدیریت کرده و برای پر کردن و تغییر آن مراقب باشید. با این حال اگر اطلاعات کافی ندارید می‌توانید از مکانیک در مورد سطح مناسب روغن موتور سوال کنید. اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره روغن موتور مخصوص خودرو خود داشته باشد پیشنهاد میکنیم مقاله راهنمای خرید روغن موتور را مطالعه کنید.

کنترل میزان مصرف سوخت

عملکرد موتور تحت تاثیر موارد زیادی قرار دارد. موارد تخصصی زیادی در مورد موتور وجود دارد اما راحت‌ترین کاری که می‌توان برای آن انجام داد، مشاهده میزان مصرف سوخت است. اندازه گیری مصرف سوخت هم چندان سخت نیست و اگر تعداد دفعات مراجعه شما به پمپ بنزین بدون تغییر در رفتارهای رانندگی بیشتر از حالت عادی است، این به این معناست که مصرف سوخت موتور خودرو شما افزایش پیدا کرده است. البته افزایش مصرف سوخت می‌تواند دلایلی چون تنظیم نبودن باد لاستیک‌ها و حمل بارهای اضافی هم داشته باشد.

تعویض به موقع فیلتر هوا

عملکرد موتور با استفاده از ترکیب سوخت و هوا صورت می‌گیرد و هوای واردشده به موتور باید عاری از هرگونه مواد باشد. در غیر اینصورت، موتور دچار ایراداتی چون کاهش قدرت و صداهای غیرمعمول می‌شود. فیلتر هوا پراید ذرات گرد و غبار و آلودگی که می‌خواهند وارد موتور شوند را تصفیه می‌کند و از ورود آن‌ها به موتور جلوگیری می‌کند. اگر فیلتر هوای پراید به موقع تعویض نشود، هوای آلوده وارد موتور می‌شود و پس از مدتی فیلتر مسدود شده و کار خود را به درستی انجام نخواهد داد.

تعویض به موقع فیلتر هوا پراید به موتور خودرو کمک می‌کند تا بهتر کار کند و راندمان بهتری داشته باشد. اگر فیلتر هوای خودرو به موقع تعویض نشود، مصرف سوخت بالا می‌ رود و طول عمر موتور نیز کاهش پیدا می‌ کند. تعویض فیلتر هوا پراید به شرایط آب و هوایی که در آن رانندگی می‌ کنید نیز بستگی دارد اما میانگین هر ۳۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلومتر باید فیلتر هوا تعویض شود.

همانطور که گفته شد تعویض فیلتر هوا پراید به شرایط رانندگی شما و شرایط آب و هوایی بستگی دارد، البته در این مورد به توصیه شرکت سازنده خودرو یعنی نیز توجه کنید که چه فواصل زمانی را برای این کار پیشنهاد داده است. یک راه دیگر نیز برای تشخیص اینکه آیا زمان تعویض فیلتر رسیده یا نه وجود دارد و آن هم این است که فیلتر هوا را از محفظه آن خارج کرده و زیر نور خورشید بگیرید؛ اگر نور خورشید از منافذ آن عبور کرد به این معنی است که فیلتر هنوز به خوبی کار می‌ کند و منافذ آن باز است. اما اگر متوجه شوید که منافذ آن بسته یا رنگ فیلتر تیره شده است، به تعویض نیاز دارد.

نکات آب بندی خودرو صفر

در خودروهای دنده‌ای، پس از پیمودن 100 کیلومتر، باید پدال گاز را تا نیمه بفشارید، سپس  دور موتور را به 4000 دور بر دقیقه رسانده و بدون اینکه دنده را خلاص و پدال گاز را رها کنید سرعت را تا 30 کیلومتر بر ساعت کاهش بدهید. باید این عمل را  5 تا 6 مرتبه تکرار کنید. پدال گاز را چندین بار تا انتها فشرده تا دور موتور به 4500 دور بر دقیقه برسد و سرعت خودرو را تا 30 کیلومتر بر ساعت کاهش دهید؛ سپس تا 800 کیلومتر بعدی باید دور موتور زیر 4500 دور بر دقیقه نگه داشته‌شود؛ بنابراین نباید خودرو درجا کار کند و ضروری است موتور در مدت زمان کمی در دور آرام به فعالیت خود ادامه دهد. همچنین بهتر است در 800 کیلومتر ابتدایی، در ترافیک سنگین رانندگی نکنید.

سوالات متداول

چقدر صبر کنیم تا موتور گرم شود؟

برای آسیب نرسیدن به موتور خودرو بهتر است حداقل ۵ دقیه موتور در حالت درجا کار کند تا گرم و آماده حرکت شود.

آیا استفاده از کولر به ماشین آسیب می‌رساند؟

خیر، اما پیشنهاد می‌شود در ترافیک از کولر ماشین استفاده نکنید.

آیا زیاد بودن باد لاستیک خوب است؟

خیر، زیاد بودن باد لاستیک باعث کاهش سطح تماس چرخ با جاده می‌شود و کنترل خودرو را با مشکل مواجه می‌کند.

 

اگر قصد خرید روکش صندلی برای خودرو خود را دارید پیشنهاد میکنیم به فروشگاه سایت سر بزنید

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد